Ta mesec praznujejo Jasmina, Marko, Neja, Irma in Marija! Zato ti cel mesec častimo poštnino, praznuj z nami!
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Dr. Korepanov svetuje: “Ko je potrebno odreagirati hitro - ČAGA Z ROŽNIM KORENOM”

Dr. Korepanov svetuje: “Ko je potrebno odreagirati hitro - ČAGA Z ROŽNIM KORENOM”

Čaga in rožni koren sta  v tradicionalni altajski medicini tako zelo cenjena iz preprostega razloga: izhajata iz njihovega okolja in že tisočletja ohranjata zdravje in moč tamkajšnjega prebivalstva. 

Na Altaju rožni koren (Rhodiola rosea) imenujejo zlati koren. Ime je rastlina dobila tudi zaradi visoke cene, saj je bila že od nekdaj cenjena celo bolj kot zlato. Iz zgodovine je znano, da so rožni koren Kitajci tihotapili z Altaja, kitajski cesarji pa so tja pošiljali posebne ekspedicije iskat  to »zlato korenino« s katero so si zagotavljali vitalnost in bister um v pozna leta. Tibetanski lame so pogosto tvegali svoja življenja, ko so čez visokogorske preleze hodili nabirat rožni koren na Altaj.  Od nekdaj so Altajci skrivali nahajališča rožnega korena v težko dostopnem visokogorju in verjeli, »da bo tisti, ki bo našel zlato korenino, zdrav in srečen živel vsaj 200 let«.  Načini uporabe rožnega korena v ljudskem zdravilstvu so bili skrbno varovane skrivnosti, ki so se prenašale iz roda v rod. Leta 1961 je odprava Biološkega inštituta Akademije znanosti iz Novosibirska pod vodstvom  profesorja Georgija Vasiljeviča Krilova uspela na Altaju na nadmorski višini 3000 m najti nahajališča rožnega korena in šele takrat je bilo ugotovljeno, da je legendarni zlati koren ena izmed vrst rožnega korena. V svoji knjigi »Zelišča življenja in njihovi iskalci« iz leta 1969 je prof. Krilov opisal tudi uporabo rožnega korena v altajski ljudski medicini, kjer velja za rastlino, ki daje in vrača zdravje in moč. Danes je rožni koren vključen v t.i. Rdečo knjigo, kar pomeni, da velja za zaščiteno rastlino in je zato nabiranje  strogo omejeno in nadzorovano.

O rožnem korenu krožijo zgodbe o njegovih čudežnih učinkih na človekovo zdravje, o čemer govorijo tudi legende. Ena izmed njih pripoveduje, da so se po stvarjenju sveta vse rastline in živali naselile v toplih krajih, kar je bogove razžalostilo, saj so gorovja ostala neobljudena in pusta. Le ena rastlina se je odločila, da bo živela v visokih skalnih gorah – to je bil rožni koren. Bogovi so ga zato obdarili z močnimi zdravilnimi lastnostmi. Od takrat so se bolne živali podajale v gore, da bi našle rožni koren in se pozdravile. 

Altajci svojo »zlato korenino« uporabljajo zato, da so zdravi. V ljudskem zdravilstvu  se kot čaj uporablja za povečanje delovne sposobnosti in vzdržljivosti. Za povečano moč ga domačini tudi žvečijo, znan pa je tudi po tem, da deluje izjemno močno na dvig potence.

Poimenovanje zlati koren je sicer lahko povezano z visoko vrednostjo, najverjetneje pa je nastalo zaradi same barve korenine: ko namreč postrgamo rjavo zunanjo plast, se pokaže barva pozlate. Vonj sveže izkopane korenine spominja na vonj vrtnice, zato ji je verjetno Karl Linne dal znanstveno  ime Rhodiola Rosea.

Dr.Korepanov v svoji knjigi »Obrazi rastlin – rastlinski svet v očeh zdravnika« piše:

»Altajci niso slučajno uporabljali zlatega korena kot univerzalno sredstvo pri mnogih boleznih. Deluje namreč kot močan adaptogen, krepi imunski sistem in mobilizira lastno zaščitno moč organizma v borbi z boleznimi in škodljivimi zunanjimi vplivi.« 

Pri slabem kliničnem stanju, izčrpanosti, pretiranih psihičnih in fizičnih obremenitvah ter močno izraženi asteniji, je hitra pomoč nujna. V tem primeru dr.Korepanov svetuje kombinacijo čage z rožnim korenom. 

Medtem ko elevterokok kot adaptogen poveča izločanje hormonov nadledvične žleze, ki delujejo proti stresu, rožni koren deluje na centralni živčni sistem, izboljšuje delovanje ščitnice in priželjca, spolne funkcije pri moških, povečuje funkcije simpatičnega in parasimpatičnega živčnega sistema, povečuje sposobnost fizičnega in umskega dela in občutno skrajša čas okrevanja po bolezni. Obstajajo tudi podatki o ženskah, ki niso mogle zanositi niti s pomočjo klasičnega zdravljenja, pa  je po nekaj mesecih uživanja rožnega korena prišlo do zanositve. Na Altaju je še danes običaj, da mladoporočencema podarijo šopek rožnega korena, kar naj bi jima zagotavljalo ploden zakon. 

Švedski raziskovalci so ugotovili, da so rožni koren uživali tudi Vikingi, da bi si povečali fizično moč in vzdržljivost. Sposobnost rožnega korena, da deluje kot psihostimulans je dobrodošla zlasti ljudem s povečanimi psihičnimi obremenitvami in tudi mladostnikom pri šolskih oz. študijskih obremenitvah. 

Farmakološko aktivne sestavine, ki so poleg flavonoidov, fenolnih kislin in drugih spojin, odgovorne za učinkovitost rožnega korena so rozavin, rozin in rozarin (s skupnim imenom rozavini), ki so značilni izključno za rožni koren. 

Tradicionalna uporaba rožnega korena v sibirski  medicini je bila povod za številne raziskave, ki so potrdile njegovo adaptogeno, protistresno, antihipoksično, antioksidativno in v kombinaciji s čago tudi protitumorsko delovanje.

 

Maria Ana Kolman

Čaga z rožnim korenom

KREPČILNO SREDSTVO kot podpora pri zdravljenju ali močna preventiva.

62,00

Sorodne objave

RECEPTI: Omilite najrazličnejše težave s temi obroki!

Ko govorimo o ženskih težavah, imamo v mislih predvsem bolečine, ki spremljajo menstruacijo (mimogrede, več kot polovica …

RECEPTI: Pripravite te obroke s suhimi marelicami!

Marelice, ne glede na to ali so posušene ali sveže, vsebujejo veliko karotenoida, tako kot vso ostalo oranžno sadje in …

Nazaj

Komentarji

Komentiral Urša |

Pozdravljeni,zanima me,ce to priporocate tudi nosecnicam?
Hvala.
Lep pozdrav.

Komentiral Andraž |

čago z rožnim korenom lahko jemljejo tudi nosečnice, razen če so občutljive
oz. alergične na sestavine. Priporočam vam, da to preverite - ne le pri tem
proizvodu, ampak pri vsem, kar sicer uživate na novo. Gre namreč za to, da
se v času nosečnosti kar na lepem lahko pojavi občutljivost na nekaj, na
kar organizem prej ni bil občutljiv, oz. kar ni povzročalo alergij. To se
izvede na enostaven način:
kapljico čage z rožnim korenom dajte na notranjo stran zapestja in
razmažite po koži. Če je to za vas alergeni, se bodo po nekaj minutah
pojavile rdeče pikice in srbečica. V tem primeru proizvoda ne uživajte!

Lep pozdrav,
Maria Ana

Komentiral Božislava |

Spoštovani!

Naročila bi čago z rožnim korenom a me moti, ker ima rok trajanja samo do 20.2.2020
Lep pozdrav!
Božislava

Komentiral Jasmina |

Obvestiti vas moram, da imate napačne informacije o roku trajanja. Rok
trajanja je vsaj eno leto po izdelavi (označeno na embalaži). Trenutna
serija čage z rožnim korenim je bila proizvedena 1.8.2019 torej velja
do 1.8.2020.

Lep pozdrav

Komentiral Janez Valant |

6

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.