Letos so divji šparglji pognali že izjemno zgodaj, kar je presenetilo tako nabiralce kot ljubitelje te prestižne spomladanske rastline. Običajno se njihova sezona začne konec marca - začetek aprila in traja do maja, vendar so letos zaradi mile zime in ugodnih vremenskih razmer že na voljo za nabiranje.
Divji šparglji, znani tudi kot ostrolistni beluši (Asparagus acutifolius), uspevajo predvsem na Primorskem, v Istri, na Krasu in v Vipavski dolini. Njihova rast je značilna za kraške terene, kjer jih najdemo na gozdnih robovih, v zaraščenih dolinah ter ob poteh in stezah. Po lanskemu požaru na Krasu so se na pogorelih območjih pojavili v večjem številu, saj so zaradi odstranjene vegetacije lažje dostopni in bolj vidni.
Špargelj: aristokratska poslastica skozi stoletja
Špargelj, od nekdaj poznan kot aristokratska poslastica, je postal ena najbolj priljubljenih rastlin tudi pri nas v Sloveniji. Vse več ljudi posega po tej edinstveni rastlini, ki jo lahko pripravimo kot samostojno jed, prilogo mesnim in zelenjavnim jedem, kot začimbo v prikuhah, v najrazličnejših solatah, celo v sladicah. Rastlino so v Evropo prinesli Rimljani iz Male Azije. Veljala je za zdravilno, skoraj čarobno rastlino, že takrat pa so ljudje verjeli, da je špargelj naraven afrodiziak.
Špargelj so uporabljali in cenili že stari Egipčani, Perzijci in Kitajci. V Sredozemlje so ga prinesli Rimljani in odtlej se je razširil na gojišča po vsem svetu. V kulinariki je bolj pogost v Evropi kot drugje.
Špargelj je od nekdaj krasil aristokratske vrtove kot zdravilna rastlina za številne bolezni in težave ter kot magičen spodbujevalec moške spolne moči. Na dvorih, v samostanih in v mestnih hišah je bil del bogastva in prestiža. Danes ga gojimo tudi v Sloveniji na specializiranih gojiščih, nekaj pa ga raste tudi v divjini, kar ga naredi še posebej cenjenega med gurmani. Špargelj je vsako leto iskana poslastica, ki je uvrščena na menije skoraj vseh restavracij, vedno več pa ga uporabljamo tudi v domači kuhinji. Najboljše ga je kupiti na tržnici ali pa ga nabrati sami v naravi.
Zdravilne lastnosti divjih špargljev
Divji šparglji so cenjeni zaradi svojega intenzivnega in rahlo grenkega okusa, ki je močnejši od gojenih različic. So odličen vir vlaknin, vitaminov (zlasti vitamina C in K), folne kisline, kalija in železa. Imajo tudi močne diuretične učinke, kar pomeni, da pomagajo pri razstrupljanju telesa in spodbujajo delovanje ledvic. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov pomagajo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom ter so koristni za srce in ožilje.
Kulinarika: kako pripraviti divje šparglje?
Divji šparglji so zaradi svojega edinstvenega okusa vsestransko uporabni. Najpogosteje jih pripravimo v omleti (frtalji) z jajci, lahko pa jih dodamo tudi v rižote, testenine, juhe ali solate. Pri pripravi je priporočljivo, da ne uporabljamo močnih začimb, saj bi te prekrile njihov značilen okus.
Recepti z divjimi šparglji
Kremna juha z divjimi šparglji
Sestavine
- 250 g divjih špargljev
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 500 ml zelenjavne jušne osnove
- 50 ml sladke smetane
- oljčno olje
- sol in poper
Priprava
- Šparglje operemo in narežemo na manjše koščke.
- Čebulo in česen olupimo ter drobno nasekljamo.
- V loncu segrejemo oljčno olje ter popražimo čebulo in česen, da postaneta zlato
rumena.
- Dodamo narezane šparglje in pražimo nekaj minut.
- Prilijemo zelenjavno jušno osnovo in kuhamo približno 15 minut, da se šparglji zmehčajo.
- Juho s paličnim mešalnikom zmiksamo do gladkega.
- Dodamo sladko smetano ter začinimo s soljo in poprom po okusu.
- Juho še enkrat zavremo in postrežemo toplo.
Fritaja z divjimi šparglji
Sestavine
- 250 g divjih špargljev
- 4 jajca
- 50 g pršuta
- oljčno olje
- sol in poper
Priprava
- Šparglje operemo in narežemo na približno 2 cm dolge koščke.
- V ponvi segrejemo oljčno olje in dodamo narezane šparglje. Pražimo jih nekaj minut,
da se zmehčajo.
- Dodamo narezan pršut in pražimo še minuto.
- V skledi razžvrkljamo jajca ter jih začinimo s soljo in poprom.
- Jajca prelijemo čez šparglje in pršut v ponvi. Pečemo na zmernem ognju, dokler se
jajca ne strdijo.
- Fritajo postrežemo toplo, s kosom svežega kruha.
Rižota z divjimi šparglji
Sestavine
- 250 g divjih špargljev
- 250 g riža
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 700 ml zelenjavne jušne osnove
- 50 g naribanega parmezana
- oljčno olje
- sol in poper
Priprava
- Šparglje operemo in narežemo na manjše koščke.
- V ponvi segrejemo oljčno olje ter popražimo sesekljano čebulo in česen.
- Dodamo riž in ga pražimo, da postekleni.
- Postopoma dolivamo jušno osnovo in stalno mešamo.
- Ko je riž skoraj kuhan, dodamo narezane šparglje.
- Primešamo nariban parmezan, solimo in popramo.
- Rižoto postrežemo toplo.
Komentarji