Po 30. letu starosti se začne postopna izguba kostne mase, najmočneje pa se to pozna pri ženskah v prvih letih po menopavzi. V Sloveniji trpi za osteoporozo 27,5 % moških in žensk nad 50 let in 40,6 % žensk nad 65 let oz. vsaka druga ženska in vsaki peti moški nad 50 let. S krhkostjo kosti so povezani tudi številni zlomi kosti, do katerih pride v Evropi vsakih 30 sekund. Ampak če ste pripravljeni spremeniti navade, osteoporoza ni končna obsodba! Kostne celice se namreč lahko obnovijo v roku dveh ali treh let.
Kako se lotiti?
Pri osteoporozi igra glavno vlogo zakisanost, ki privede do prevelike porabe kalcija v kosteh (to pa povzroča krhkost kosti). Namesto hrane, ki zakisa, uživajte nevtralno in bazično hrano. Seznam najdete tukaj: https://klepetobkavi.si/
K regeneraciji kosti pripomorejo tudi:
-
minerali v sledovih (magnezij, kalcij, bor, sulfat itd.), zlasti bor in magnezij.
Bor je pomemben za vzdrževanje zdravja kosti ter preprečevanje osteoporoze in artritisa, pri ženskah v menopavzi pa tudi preprečuje demineralizacijo kosti. Obenem sodeluje pri aktivaciji vitamina D, ki je (poleg kalcija in kalija) osnova za zdrave kosti. Dobri viri bora v prehrani: jabolka, hruške, grozdje, datlji, rozine, stročnice, arašidi, lešniki.
Magnezij pa potrebujemo za ustrezno vsrkavanje: brez zadostnih količin magnezija se namreč tudi kalcij ne bo absorbiral.
-
omega-3-maščobne kisline
-
D-vitamin in K-vitamin
V osnovi D-vitamin povezujemo z zdravjem kosti in zob, saj omogoča normalno mineralizacijo kosti. Še posebej učinkovit je v kombinaciji z vitaminom K2. K2-vitamin je namreč odgovoren za aktivacijo beljakovin, ki so odgovorne za nastanek kalcija, kjer je potreben, torej kosti in zobje, ne pa tam, kjer je škodljiv, recimo mehka tkiva, ledvice in žile. Tako se K2 priporoča predvsem ljudem z osteoporozo in koronarno arterosklerozo.
-
C-vitamin
-
kurkumin
Italijanski raziskovalci z univerze v Genovi so ugotovili, da kurkumin pomaga preprečevati pojav osteoporoze, in sicer tako, da izboljšuje mineralno gostoto kosti.
Komentarji