Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Delovanje kurkumina je primerljivo delovanju 10+ sintetičnih zdravil

Delovanje kurkumina je primerljivo delovanju 10+ sintetičnih zdravil

e je kadarkoli obstajala naravna učinkovina, ki bi predstavljala skrb za farmacevtsko industrijo, je to zagotovo kurkumin. 

Kurkuma (oz. kurkumin v kurkumi) velja za eno najbolj raziskanih učinkovin, ki je bila predmet več kot 12.000 znanstvenih raziskav in biomedicinskih študij. 5-letna longitudinalna raziskava te čudovite začimbe je razkrila kar 800 potencialnih preventivnih in terapevtskih učinkov, kakor tudi 250 statistično pomembnih očitnih blagodejnih vplivov na telo. 

Pri tako obširnih raziskavah, opravljenih na kurkumi, so prišli do zaključka, da jo lahko njeno delovanje primerjamo z učinkovanjem določenih sintetičnih zdravil, in sicer: 

  • Lipitor/Atorvastatin (zdravilo proti holesterolu):

Študija iz leta 2008, objavljena v časniku Drugs in R & D razkriva, da je standardizirani kurkumin primerljiv z delovanjem atorvastatina (blagovna znamka Liptor), na način da zmanjšuje aterosklerozo in zmanjša vnetja, povezana z oksidativnim stresom pri diabetesu tipa 2. 

  • Kortikosteroidi 

Študija iz leta 1999, objavljena v reviji Phytotherapy Research razkriva delovanje kurkumina pri vnetju oči, leta 2008 (Critical Care Medicine) pa so kurkuminu pripisali še pomembno delovanje pri alternativni terapiji zdravljenja po pljučni transplantaciji (testirano na živalih).

  • Prozac/Fluoxetine & Imipramine (antidepresivi): 

Študija iz leta 2011 (Acta Poloniae Pharmaceutica) kaže na blagodejno delovanja kurkumina pri zmanjšanju depresivnega vedenja (študija je bila opravljena na živalih). 

  • Aspirin

Leta 1986 (revija Arzneimittelforschung) je bilo ugotovljeno, da ima kurkumin aspirinu primerljive učinke pri zdravljenju žilne tromboze in dalj časa trajajočega artritisa. 

  • Protivnetna zdravila 

V študiji iz leta 2004 (iz revije Oncogene) ugotavljajo, da je kurkumin učinkovita alternativa protivnetnim in protibolečinskim zdravilom, kot so aspirin, ibuprofen, sulindac, phenylbutazone, naproxen, indomethacin, diclofenac, dexamethasone, celecoxib, and tamoxifen. 

  • Oxaliplatin (zdravilo za kemoterapijo)

Študija iz leta 2007, objavljena v International Journal of Cancer odkriva blagodejne učinke na zmanjšanje celične rasti rakavih celic pri raku debelega črevesja. 

  • Metformin (zdravilo proti diabetesu):

Raziskava iz leta 2009, objavljena v reviji Biochemitry and Biophysical Research Community kaže na potencialno terapevtsko rabo kurkumina pri sladkorni bolezni. Kurkumin namreč vpliva na delovanje AMPK in proizvodnjo glukozena v jetrih. 

 

Dodatno obstaja 97 študij, ki kažejo, da lahko kurkumin povzroči celično smrt rakavih celic. Hkrati velja omeniti, da je bil kurkumin že tisočletje rabljena učinkovina ter alternativna podpora pri zdravljenju raka. Organski in standardiziran kurkumin v nižjih dnevnih odmerkih predstavlja tudi preventivo pred izbruhom nadaljnjih bolezni. 

 

Povzeto po Greenmedinfo (https://www.greenmedinfo.com/blog/science-confirms-turmeric-effective-14-drugs

Sorodne objave

4 ajurvedski napitki za krepitev imunskega sistema (14-dnevna kura)

V Indiji so že od nekdaj mleko (ali rastlinsko mleko) z začimbami in zelišči uporabljali kot eliksir zdravja. V ajurvedi …

Bomba vitamina C (in to ni limona!)

Čeprav so vsi vitamini enako pomembni, se v zimskem času pogosto poslužujemo hrane, bogate z vitaminom C, ki ima ugoden …

Kako pravilno izmerimo pH-telesa (sami doma)?

Ker vase vseskozi vnašamo strupe in toksine, je za zdravje ključno, da poskrbimo za redno čiščenje in razkisanje telesa. …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.