Pod zavihkom brezplačno preverite TEDENSKI JEDILNIK za zdravo izgubo telesne teže in e-revijo za Pomlad polno zdravja in vitalnosti!

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Da jeseni ne bi obležali v postelji, povečajte vnos tega vitamina!

Da jeseni ne bi obležali v postelji, povečajte vnos tega vitamina!

Čeprav se vitamin D v končni fazi spremeni v izjemno pomemben hormon, ga iz zgodovinskih razlogov še vedno uvrščamo med vitamine. Za biosintezo je namreč potreben zunanji pogoj (UVB-žarki), ki pa ni vedno izpolnjen. V takšnih situacijah je nujen zadosten vnos tega vitamina s prehrano ali dopolnili. Katere so pravzaprav funkcije vitamina D za nemoteno delovanje človeškega telesa, kakšna je korelacija med pomanjkanjem tega vitamina in pojavom težkih bolezni, kot so rak, multipla skleroza, diabetes itd., ter zakaj so simptomi manka pravzaprav izjemno težko določljivi? Ne zamudite ogleda posnetka!

 

Funkcije vitamina D

  • poveča zmožnost tankega črevesa, da absorbira kalcij in fosfor

  • omogoča normalno mineralizacijo kosti (D-vitamin namreč pospešuje absorpcijo kalcija in fosfatov)

  • vpliva na diferenciranje celic kože

  • uravnava aktivnost celic imunskega sistema

  • vpliva na prenos hormonsko občutljivih genov

  • varuje pred vnetji in rakom

  • uravnava tvorbo beljakovin

 

Študije kažejo tudi na povezanost med pomanjkanjem vitamina D ter pojavom različnih infekcij, kot sta gripa in pljučnica (!! Pri preprečevanju obolevanja za gripo je bistven ravno D-vitamin! Dokazano je pomanjkanje D-vitamina najpogostejši razlog, zakaj ljudje zbolijo za gripo. 3 dni jemljite trojno dozo, kot je navedeno na steklenički, potem pa klasično), ter težjih obolenj – multiple skleroze, diabetesa tipa 1 pri otrocih, srčno-žilnih bolezni in raka. Terapevtski poskusi dokazujejo, da lahko s povečanjem ravni vitamina D v krvi zmanjšamo število kostnih zlomov in nevarnost za padce. V razširjeni študiji več kot 400.000 bolnikov so ugotovili še, da vitamin D zmanjšuje tveganja za več vrst raka, zlasti želodca, kolorektalnega raka, raka jeter, žolčnika, trebušne slinavke, pljuč, dojk, prostate ter raka na mehurju in ledvicah.

Vitamina D, po podatkih testiranj krvi, primanjkuje večini Slovencev in edini način, da normaliziramo njegovo raven, je pravzaprav vnos v obliki kvalitetnih, ekoloških in certificiranih prehranskih dopolnil.

D3 in K2 v kapljicah – 100% organsko, ekološko, naravno

D3 in K2 v kapljicah

23,37
-20%

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.