Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Čustveno prenajedanje in drugi psihološki vzorci, ki vodijo v debelost

Čustveno prenajedanje in drugi psihološki vzorci, ki vodijo v debelost

Maščoba, ki se kopiči v našem telesu, je neke vrste naša obramba, zaščita pred neprijetnimi izkušnjami − pred tem, da bomo emocionalno poškodovani. Obenem je nabiranje kilogramov lahko potuha za samoopravičevanje in pomeni, da nismo pripravljeni na nekaj novega (sej poznate tisto klasično frazo “poskusil/-a bom, ko bom shujšal/-a”). Debelost tudi kaže na to, da se upiramo pogledu v svojo notranjost in se izogibamo soočanju s težavami. Odnos do lastnega telesa je zajema več kot le hranjenje, pitje zadostne količine tekočine in spanje. Ljudje smo še kaj več kot le fizično telo, ki ima svoje fiziološke funkcije. Debelost in nezdrav način življenja sta tesno povezana tudi z našim psihičnim stanjem, energetskimi blokadami, čustvenimi neravnovesji, negativnimi programi in podzavestnimi vzorci. Prav zaradi tega pa se moramo pri hujšanju (kot pri kakršni koli drugi zdravstveni težavi) osredotočiti še na to področje psihe in začeti z razreševanjem globljih in bolj subtilnih, velikokrat skritih, podzavestnih in neznanih težav.

Ravno to je ključ in tudi najtežji del ukvarjanja s seboj. Načeloma lahko potrpimo in manj jemo določen čas, ampak če ne bomo spremenili razmišljanja in prepričanj o sebi in hrani, potem je izgubljanje kilogramov zgolj začasno. Verjetno ne rabimo omenjati tistega neprijetnega jojo efekta ... 

Pravilna in TRAJNA izguba kilogramov zahteva korenite spremembe v razmišljanju, odnosih in dojemanju sveta. Je pa to edini način, da se resnično pozdravimo. Debelost je povezana s preobčutljivostjo, strahom in nezmožnostjo, da se soočimo z lastnimi občutki, s potlačeno jezo in nepripravljenostjo na odpuščanje ter s potrebo po zaščiti.

 

Kje se vam nabira maščoba?

Psihološki vzroki

TREBUH: Če imamo težave s trebušnimi “obročki” pomeni, da mogoče nismo bili dovolj negovani in ljubeče hranjeni.

STEGNA: Če se nam maščoba nabira na stegnih lahko govorimo o potisnjeni jezi iz otroštva (pogosto na očeta).

ROKE: Maščoba na rokah pa nam sporoča prisotnost jeze zaradi odrekanja ljubezni.

BOKI: Maščobne blazinice na bokih tako kažejo na trmasto jezo, ki je povezana s starši.

 

Fizični vzroki

TREBUH: stres in neravnovesje črevesnih bakterij

MEČA: pomanjkanje spanja in B-vitaminov, preveč soli

ROKE: strupi v telesu

OBRAZ: zadrževanje vode v telesu

ZADNJICA: neravnovesje hormonov, hormonske spremembe

BEDRA: visok nivo estrogena 

MAŠČOBA NA TREBUHU: zaužijte dovolj kvalitetnih maščob, zvečer jejte rastlinske beljakovine. Dodajte probiotike, rastlinsko formulo za črevesje in jetra ter znižajte nivo kortizola (sprehod, branje knjige, sproščanje).

Za razreševanje vzorcev, ki so povezani z odvečnimi kilogrami in drugimi težavami, se moramo poglobiti vase in najti načine ugotavljanja teh programov.

KAKO?

Če želimo ugotoviti povezavo med čustvi in debelostjo, je zelo dobro, da si vsakič, ko posežemo po nezdravi hrani, to nekam zapišemo (sploh če gre za tolažilno hrano, po kateri se za kratek čas pomirimo). Zapišite tudi, kdaj, kaj in kako jeste (obrok, malice, prigrizke), kako se pri tem počutite, o čem razmišljate in zakaj jeste in ali se prehranjujete šele takrat, ko ste lačni (prepoznavanje občutka lakote). 

Po hrani namreč pogosto posežemo po čustvenem izbruhu, neprijetnem dogodku ali takrat, ko smo zaskrbljeni. Ne samo, da jemo nezdravo, jemo tudi zelo hitro in brez zavedanja o kakovosti in količinah zaužitih živi (medtem ko bi morali vsak grižljaj prežvečiti minimalno 35-krat!). 

S pozornostjo in zavedanjem bomo ugotovili kaj nas obremenjuje, kakšne vzorce je treba reševati in kdaj hrana postane naš zasilni izhod iz neprijetnih situacij. S tem bomo dosegli tudi hitrejšo transformacijo, ne da bi posegli za piškotom ali čokolado, ki bosta le začasno sprostila nap-etost v našem telesu. Zavedanje je zelo pomemben korak pri kakršnikoli spremembi.

Tudi takrat, ko se počutimo nesprejeto, depresivno, ko imamo vtis, da življenje nima smisla in da so košček, dva ali na koncu cela škatla piškotov naš edini pristni prijatelj, se je treba naučiti fokusirati in spremljati vse kar počnemo. Zbudite se iz transa in uporabite zavedanje! 

Ampak, če se ne morem upreti … 

Ko se aktivira reakcija lakote je treba, če se želite prebiti skozi ta naravni mehanizem preživetja, pojesti več in ne manj! (Ampak bistveno je, da jeste ZDRAVO HRANO!)

Naslednjič lahko namesto tolaženja s hrano začnemo uporabljati drugačne tehnike. 

Namesto moram jesti več sadja in zelenjave in ne smem jesti sladkarij → zaslužim si in zavestno izbiram najboljšo in najbolj kakovostno hrano, ki bo krepila moje telo.

Že samo z drugačno formacijo stavka se nam bo odprl en nov svet, svet ljubezni do sebe. Pojavila se bo tudi želja, da si privoščimo le najboljše za naše telo. Ko enkrat spoznamo, kako čudovita bitja, smo in ko rešimo podzavestne vzorce, ki nam komplicirajo življenje in nas oddaljujejo od naše resničnosti, ne bomo več želeli škodovati svojemu telesu z nezdravo prehrano.

Glavni cilj je torej ZAVESTNO prehranjevanje. Če boste redno vadili zavestno prehranjevanje, boste dosegli popolno prisotnost in boste s časom ugotovili, kako sta izbira hrane ter način, kako, kdaj in v kakšnih količinah jo uživamo, povezana z našimi notranjimi programi. Ozaveščanje bo tudi prineslo želeno spremembo, bolj zdravo izbiro in psihofizično zadovoljstvo.

Več o tečaju vitkanja z Jeleno Dimitrijević si lahko preberete na spodnji povezavi.

https://klepetobkavi.si/dogodki/podrobnosti/tecaj-zdravega-hujsanja-z-jeleno-dimitrijevic.html

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.