Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Ceremonija šamanskega snifa - rapé: rastlinska medicina iz Amazonije

Ceremonija šamanskega snifa - rapé: rastlinska medicina iz Amazonije

Rapé (izg. ha-peh, tudi rapee, hape) je legalno sveto šamansko “zdravilo”, ki ga že tisočletja uporabljajo zdravilci iz Amazonije. Gre za redko, močno in globoko očiščevalno formulacijo amazonskih zdravilnih rastlin, dreves, listov, semen in drugih svetih sestavin, ki je narejena po posebnem svetem postopku. Konkretna priprava in sestavine pa so pa zelo odvisne od kulture, plemena in običajev šamanov oz. zdravilcev, ki ga pripravljajo.

Za izvajanja rituala se pripravek zmelje v fin prah, ki ga s posebno pihalko, imenovano Tepi, pihnemo v vsako od nosnic. Tako izvajalec kot prejemnik se morata med obredom odpreti in prepustiti drugemu.

Takoj po vpihu se pojavi pekoči občutek, lahko tudi mravljinčenje in pritisk v tretjem očesu oz. na drugih predelih glave. Običajno občutimo tudi draženje v nosni votlini, ki sproži kihanje (to je normalno oz. celo zaželeno). Z izpihovanjem rapéja počakamo vsaj nekaj minut.

Pomembno je tudi, da rapé uporabljamo s pravim namenom. Nikakor ni priporočljivo, da to delamo za hec, iz radovednosti, brez rituala in posebne namere. Gre za “sveto medicino”, zato jo moramo uporabljati s pravim namenom, spoštovanjem in v pravem okolju.

3 metode vpihovanja rapéja
V praksi plemena Yawanawa obstajajo trije različni načini vpihovanja rapéja

 • Kratek in močan vpih – za več fokusa in prisotnosti ter prebuditev uma
 • Dolg in močan vpih – za čiščenje uma in duše
 • Dolg in mehak vpih na začetku ter močnejši in kratek vpih na koncu – za meditacijo, vstop v trans, za ceremonialno uporaboPozitivni učinki

 • osredišči in fokusira
 • spodbudi miselne procese očiščevanja
 • lajša čustvene, fizične in duhovne težave
 • blaži negativnost
 • uravnava energijske kanale
 • krepi višji jaz
 • povezuje s kozmično energijo, energijo matere zemlje in vesoljem
 • čisti in harmonizira delovanje čaker (še posebej tretjega očesa)
 • razstruplja telo
 • odstranjuje odvečno sluz in toksine iz telesa
 • pomaga pri prehladih in težavah s sinusi
 • lajša glavobole in kronične migrene
 • pomaga pri alergijah na cvetni prah, živalske dlake itd.Vpihovanje rapéja se lahko uporablja tudi kot uvodni ritual, ki pripravi in odpre posameznika za druge rituale, zvočne terapije ali podobne ceremonije za dvigovanje vibracije oz. delo na sebi. S svojo energijo prizemlji v ta trenutek, umiri misli, poveča koncentracijo ter sprosti telo in um.

Rapé ni psihedelična snov in ne povzroča vizij! Ob pravilni uporabi in pravi nameri pa lahko pomaga pri meditaciji, vizualizaciji in drugih energijskih praksah.

Na nekaterih ritualih, izletih, oddihih, vikendih za dušo se uporablja ceremonija šamanskega snifa, ki ga posebej pripravlja prva ženska šamanka v plemenu Yawanawa.

Preberite si zgodbo o tej prvi šamanki (shawoman) in o tem, kakšen rapé, ki ga lahko poskusite na kakšnem od dogodkov, je pripravila.

Sorodne objave

Najbolj divje teorije zarote o kraljici

Britanska kraljeva družina je včeraj zvečer sporočila vest, da je pri 96 letih umrla kraljica Elizabeta II. Že ves čas …

Popoln lunin vodnik – izkoristi moč lune sebi v prid!

Luna naredi celoten krog okoli Zemlje in gre s tem skozi vse svoje 4 faze/mene v 29,5 dneh. Lunine mene si vedno sledijo …

Energije meseca septembra

September je mesec izobilja, ki energijsko gledano potencira vse vplive leta 2022, ki tako ali tako velja za mojstrsko …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.