Danes BREZPLAČNA POŠTNINA + revija Duša in telo.

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Celostno nad težave s spominom!

Celostno nad težave s spominom!

Z leti postajamo vse bolj pozabljivi, kar pa še ne pomeni, da smo tudi dementni. A vseeno nam je to prav slaba tolažba v delikatnih situacijah, kot sta tuhtanje o imenu znanca, ki ga slučajno srečamo na cesti, ali tavanje med trgovskimi policami, ko nakupovalni seznam po nesreči pozabimo na polički v predsobi. Kaj lahko proti pozabljivosti naredimo sami ter kako možgane ohraniti čile in zdrave na naraven način s pravimi navadami, prehrano in začimbami? 
Po TKM je slab spomin povezan z oslabljenim delovanjem srca, vranice in ledvic, sicer pa so vzroki lahko tudi pomanjkanje kisika v možganih, slaba regeneracija možganov zaradi slabega spanca, presežek težkih kovin, preveč stresa … 

Navade, hrana, domači pripravki in vaje, ki krepijo možgane

Najprej je pomembno, da ustavite vnetne procese v telesu, zaradi katerih propadajo (tudi) možgani, da sanirate mikrobiom, ki je neločljivo povezan z delovanjem možganov, da odstranite iz telesa strupe, težke kovine in druge motilce ter da v prvi vrsti poskrbite za dovolj spanja. 
Zakaj je spanje tako potrebno? Le ko globoko spimo, se možgani lahko regenerirajo in očistijo. Hkrati se takrat izloči največ BDNF (snov, ki spodbuja izgradnjo novih možganskih celic). Za še bolj učinkovito nočno razstrupljanje priporočamo, da pred spanjem zaužijete rjave morske alge. 
Če še ne meditirate, začnite čimprej! Meditacija namreč spreminja strukturo možganov. Testirali so 16 ljudi, ki so dnevno meditirali 30 minut. Po 56 dneh so znanstveniki opazili vidne spremembe v strukturi možganov teh ljudi. Magnetna resonanca je pokazala povečanje sivega dela v hipokampusu, ki je odgovoren za učenje, orientacijo in spomin, ter zmanjšanje sivega dela v amigdali, kjer se formirajo strah, stres in anksioznost. Druga raziskava se je bolj osredotočala na možganske valove med meditacijo. S testiranjem so dokazali, da meditacija zmanjša občutek za bolečino.

Katere navade pa v svoje dobro opustite? Čim manj sedenja in čim več gibanja, izogibajte se vadbi v večerih terminih, saj moti naravni ritem hormonov, kolikor se da, se izogibajte stresu (ki zavira delovanje melatonina in s tem moti spanec, ki pa je, kot omenjeno, bistven za regeneracijo možganov) oz. uvedite rutine, s katerimi ga zmanjšate. Tudi brez razmisleka o napačnih prepričanjih in negativnih čustvenih vzorcev ne bo šlo. 

Hrana, začimbe in domači pripravki

Omega-3-maščobne kisline: Esencialne maščobne kisline omega-3 so bistvenega pomena pri delovanju možganov in lahko upočasnijo upad kognitivnih sposobnosti. Možgani morajo biti namreč dobro “podmazani” − ampak ne s taprvim oljem, ki nam pride pod roke! Če uživamo slabe maščobe, nam bodo ta delala vnetja v možganih, česar pa nočemo. Možgane nahranimo z orehovim oljem, olji, bogatimi z naravnimi omega-3-maščobnimi kislinami, pa tudi z uživanjem semen, zlasti bučnih, lanenih itd. Vsakdo, ki si želi zdrave možgane, mora torej čimprej spoznati, da maščobe niso sovražnik, temveč da so dobre maščobe tako rekoč najboljša surovina za ohranjanje možganov.

B-kompleks: Pri delovanju živčnega sistema imajo zagotovo pomembno vlogo B-vitamini, še posebno B12 (nezadostne količine vitamina B12 so povezane s poškodbami živcev, z izgubo spomina, s spremembami razpoloženja in z izgubo mentalne vitalnosti) in B6, ki je nepogrešljiv za normalen razvoj možganov in brezhibno delovanje nevrotransmiterjev. 

VRTNICA: po spoznanjih japonskih znanstvenikov, obnavlja poškodovano živčevje in možgane ter blaži simptome demence.

Seme črne kumine: pomaga pri izboljšanju spomina in ščiti možgane. Študije so pokazale, da uporaba 1 g semen črne kumine izboljšuje spomin in pozornost. Rezultati bi naj bili vidni že po dveh mesecih uporabe. 

Kurkumin: krepi spomin in pomaga pri spodbujanju rasti živčnih matičnih celic. Prav zato lahko zelo izboljša stanje pri Alzheimerjevi bolezni in drugih oblikah demence.  

Bazilika: premaguje mentalno izčrpanost, izboljšuje koncentracijo in spomin ter zmanjšuje tveganje za nastanek kognitivnih težav.

Ajda: vsebuje cink, ki je znan po tem, da pomaga ublažiti stres, ugodno pa vpliva tudi na delovanje možganov.

CBD

Ključna spoznanja

  • Stresni hormoni in spomin: kortizol moti naraven ritem spanja, zato poskrbite za ustrezno hormonsko ravnovesje in sledite cirkadialnemu ritmu. 

  • Tudi naši možgani potrebujejo redno telovadbo? Različne miselne igrice so sicer priporočljive do neke mere (morda pri starejših, miselno manj aktivnih), je pa res, da je um sodobnega človeka velikokrat še preveč dejaven. Raje meditirajte oz. se sproščajte. 

  • Vitamin D: poleg tega, da je ključnega pomena za zdravje kosti in zob, ima vitamin D pomembno vlogo tudi pri zdravju možganov; pomaga namreč zaščititi možgane pred kognitivnim pešanjem, ki prihaja s staranjem.

  • Za možgane je zelo pomembno, da pojemo veliko polnovrednih in kakovostnih maščob,zlasti omega-3. 

  • Zmanjšati je treba vnetja v telesu

  • Povezava med možgani in črevesjem: mikrobiom je sestavljen iz tisočih različnih tipov bakterij, tako »dobrih« kot »slabih«. Zdrav mikrobiom podpira rast koristnih bakterij in preprečuje, da bi se »slabe« bakterije preveč namnožile ter s tem  škodovale zdravju. Sistem komunikacije med črevesjem in možgani pogosto  imenujemo povezava med črevesjem in možgani ali os  mikrobiota-črevesje-možgani. 

  • Po TKM so težave s slabim spominom povezane z jetri in vranico in disharomnijo med srcem in ledvicami.

  • Kateri ajurvedski tip je najbolj podvržen težavam s spominom? Vata tip. Vas zanima kateri konstitucijski tip ste vi? Preverite na: https://klepetobkavi.si/brezplacno.html (KATERA DOŠA SI?)

 

Priporočamo v ogled: 
Pripravki za ohranjanje in krepitev možganov:

D3 in K2 v kapljicah – 100% organsko, ekološko, naravno

D3 in K2 s kompleksom K vitaminov v kapljicah vsebuje najaktivnejšo in naravno, MK-7 …

23,37
rjave morske alge

Nočno popravilo: fitokompleks ekoloških rjavih morskih alg za 90 dni

Fitokompleks NOČNO POPRAVILO se pridobiva iz najbolj kvalitetnih rjavih morskih alg na …

68,00
47,25
-20,75

Kurkumin kompleks z Curcogreen (BCM-95)

Klasični izdelki iz kurkume zgolj povečajo metabolične nivoje kurkumina v krvnem obtoku, …

34,00

Omega 3 iz mikroalge + E vitamin (1+1)

Izdelek je preverjene kakovosti, s certifikatom. Je rastlinskega izvora, primeren tudi za …

46,00
37,00
-9,00

Biotiki - premium mikrobiota kompleks (+encimi, +eko prebiotiki)

Uravnovešena črevesna flora je steber naše obrambe, ravnovesja, našega zdravja.

38,00
33,00
-5,00

Sorodne objave

Ledvične kamne lahko stopimo s hrano!

Ledvice imajo v našem telesu pomembno funkcijo, saj filtrirajo kri, izločajo toksine, nevtralizirajo kislino, ustvarjajo …

Živčni in nemirni otroci? Lahko da so krive SLADKARIJE!

Ali otroke razvajte s sladkarijami? Po možnosti s tistimi procesiranimi gumjevimi bonboni ali piškoti, polnimi cukra? …

Ne dopustite, da vas stres položi v posteljo za več mesecev!

Včasih smo res preobremenjeni, naložili smo si preveč dela, poskušamo izpolnjevati pričakovanja, ki mislimo, da jih …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.