Boste postavljali smrečko? Ne pozabite na energijski ritual čarobnega ključa, ki vam ga podarimo ob vsakem nakupu nad 70 eurov. Obstaja vsaj 14 različnih ključev, zate ga izberemo povsem intuitivno. Ko ga prejmeš, greš v gozd in položiš roke na drevesno deblo za 2 minuti in dihaš. Nato vzemeš v roke čarobni ključ, se nasloniš na drevo, zapreš oči in prosiš kozmične energije, da v letu 2024 odprejo vrata na želeno področje ...

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Astragalus: ultimativni adaptogen za doseganje vitalnosti

Astragalus: ultimativni adaptogen za doseganje vitalnosti

Astragalus oz. opnasti grahovec v TKM velja astragalus za najbolj pomembno adaptogeno rastlino za doseganje vitalnosti, izboljšanje imunosti in krepitev splošnega zdravja. Krepi kri, kosti, ledvice, vranico in jetra ter daje življenjsko energijo. Gre za sekundarni adaptogen (nima direktnega vpliva na endokrini sistem), na ljudi, ki so pod imunološkim stresom (na potovanjih, pri pomanjkanju spanja, izčrpanosti, po kemoterapijah, operacijah), pa deluje praktično kot primarni adaptogen. Najbolj ga svetujejo ljudem z oslabljenim imunskim sistemom oz. starejšim pa tudi rakavim bolnikom. Gre za adaptogen, ki se uporablja v imunoterapiji Fu Zheng (v prevodu pomeni normalizirati, zaščititi in podpreti center, korenino) za krepitev imunskega sistema po kemoterapijah in radioterapijah. Raziskave kažejo, da astragalus statistično pomembno izboljšuje kvaliteto življenja ljudem, ki so zboleli za rakom. Astragalus je odličen tudi za majhne otroke - za izboljševanje imunosti, kot preventiva pred prehladi in gripami v času vremenskih sprememb in obiskovanja vrtca oz. šole. 
(Povzeto po Yance R., D.: Adaptogens in Medical Herbalism) 
Tradicionalna uporaba astragalusa
Več stoletij se je astragalus predpisoval ljudem, ki so bili splošno šibki, so pogostokrat zbolevali za okužbami, vnetji, ki niso imeli pravega apetita oz. so trpeli za prebavnimi težavami in kronično utrujenostjo. V kitajski medicini so astragalus uporabljali kot pomoč pri prehladih, gripah, respiratornih težavah, utrujenosti, slabi prebavi, zaprtju, driski, diabetesu, boleznih ledvic in jeter. Ker povečuje cirkulacijo, je odličen pri nočnem oblivanju (valungah) ter problemih z zadrževanjem vode v telesu (napihnjenost, otekanje). 

Kaj pa moderna raba? 
Astragalus se uporablja za povečanje energije in krepitev imunskega sistema ter izboljšanje kvalitete življenja za ljudi z zdravstvenimi težavami (vključno z rakavimi bolniki). Obstaja klinična raziskava, ki dokazuje, da so si pacienti z rakom, ki so v času zdravljenja prejemali astragalus, statistično hitreje opomogli in tudi dlje živeli. Astragalus namreč zmanjša negativne stranske učinke kemoterapije, okrepi imunski sistem, deluje antitumorno itd. 
Ker poveča izločanje rastnega hormona, deluje splošno regenerativno, predvsem pa blaži posledice kroničnega stresa. Študija, objavljena v reviji Andralogia 36(2), ugotavlja, da je astragalus tudi odlična naravna pomoč pri impotentnosti. 

Sorodne objave

Video knjižnica za ženske v menopavzi!

Menopavza je naravno obdobje v življenju ženske, ko se konča njena menstruacijska cikličnost, kar običajno nastopi med …

Kaj moraš piti in jesti za mirne živce?

Za ohranjanje mirnih živcev in dobrega duševnega zdravja je pomembna mentalna vadba, gibanje, prave navade, uravnotežena …

Fotobiostimulacija ali Red Light terapija, terapija z rdečo svetlobno terapijo in bližnja infrardeča terapija

Razumevanje rdeče svetlobne terapije in bližnje infrardeče terapije Rdeča LED svetlobna terapija je postala ena izmed …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.