Narava je inteligentna in nas ob pravem času opremi s hrano, ki krepi naše telo v določenem letnem času. Ja, sezonsko je najboljše! Po ajurvedi in TKM naj bi v času poletja jedli veliko svežega sadja in zelenjave. In tega je poleti res v izobilju … Tokrat izdamo recept za “antioksi” smuti – zdrav napitek, s katerim bomo onesposobili/nevtralizirali proste radikale in tako zaustavili procese oksidativnega stresa. Vsa živila smo nakupili v Hoferju, nato pa smo se lotili preproste in osvežujoče malice.
Kaj spoloh so antioksidanti oz. kakšna je njihova funkcija?
Antioksidanti varujejo telo pred prostimi radikali. Prosti radikali (dobimo jih prek kemikalij, onesnaženj, s stresom, predelano hrano in podobnimi nezdravimi navadami) pa, enostavno povedano, povzročajo propadanje celic.
Antioksidanti, nasprotno, onesposobijo/nevtralizirajo proste radikale in tako zaustavijo procese oksidativnega stresa. Obenem tudi ščitijo pred UV-žarki (tako da lahko sončno kremo tudi pojemo – baje, da če spijete 0,2 korenčkovega soka naj bi svoje telo zaščitili s SPF-faktorjem 4).
Antioksidanti ohranjajo zdravo kožo, krepijo imunski sistem, preprečujejo odmiranje celic, nadzirajo količino sladkorja v krvi, ščitijo jetra, zmanjšujejo škodljivo delovanje onesnaženega okolja itd.
Živila, ki so močni antioksidanti: borovnice, granatno jabolko, robide, ribez, goji jagode, acai jagode, jagode, brusnice, maline, češnje, slive, artičoka, čaga, šisandra itd.
Od lokalnih živil največ antioksidantov vsebujejo borovnice, prvo mesto med antioksidativnimi živili pa zaseda čaga.
Uživajte torej čim več borovnic, granatnega jabolka, robid, ribeza, goji jagod, jagod itd. Seveda pa antioksidantov ne najdemo niso samo v naštetem sadju. Precej jih je tudi v zelenjavi in drugem sadju, pri čemer pa velja povedati, da jih je največ v olupku. Recimo bučke so take – ne lupite jih! Enako velja za fige.
Komentarji