Glivica kandida je v določenem deležu prisotna v vsakem človeku, če pa se razraste, lahko pride do velikih zdravstvenih težav. Kandida namreč izpušča 79 različnih snovi (med njimi sečno kislino, formaldehid, alkohol, acetilaldehid ...), ki šibijo delovanje imunskega sistema. Posledica delovanja patogene kandide so tako pogosta vnetja, ki tanjšajo črevesne stene, zaradi česar pridejo v krvni obtok strupi in nepredelane molekule hrane.
Niste prepričani, ali je v vašem telesu prisotna razraščena kandida? Potem priporočamo, da naredite test!
KLIK SPODAJ:
https://klepetobkavi.si/
Primer antikandidnega jedilnika, 1. del: https://klepetobkavi.si/
Primer antikandidnega jedilnika, 2. del: https://klepetobkavi.si/
NADALJEVANJE …
Antikandidni jedilniki, 3. del
ZAJTRK
Kvinojina kaša z začimbami (za 2 osebi)
-
1 skodelica mandljevega (lahko tudi iz zemeljskih mandljev) ali kokosovega mleka
-
1/2 skodelice kvinoje
-
1 čajna žlička vanilije
-
1 čajna žlička cimeta
-
1 čajna žlička muškatnega oreščka
-
1 jušna žlica ksilitola ali malo stevije
-
naribana lupinica 1 ekološke pomaranče
Kvinojo operemo in jo kuhamo pokrito v mandljevem ali kokosovem mleku z začimbami in sladilom približno 20 minut. Po kuhanju jo pustimo pokrito še nekaj časa, nato pa dodamo naribano pomarančno lupinico, premešamo in pojemo z užitkom.
KOSILO
Nabodala iz zelenjave in dimljenega tofuja (za 1 do 2 osebi)
-
200 g dimljenega tofuja
-
1 rdeča paprika
-
1 manjša bučka
-
nekaj majhnih mladih čebul (beli del)
-
2 stroka česna
-
malo himalajske ali morske soli
-
provansalska zelišča
-
dimljena paprika v prahu
Zelenjavo in tofu narežemo na kocke ali polovice (čebula). V večji posodi jih začinimo in namažemo z malo kokosove maščobe, razporedimo po palčki ter zapečemo na ponvi ali žaru (dovolj bo po 5 minut z vsake strani).
VEČERJA
Cvetačne tortilje z zelenjavo (za 2 do 3 osebe)
-
1 manjša glava cvetače (500 do 600 g)
-
4 jušne žlice chia semen namočene v vodi (12 jušnih žlic vode)
-
1 jušna žlica kokosove moke
-
1 jušna žlica zmletih čija semen
-
1 strok naribanega česna ali 1 čajna žlička česna v prahu
-
1 čajna žlička morske soli
-
1/2 čajne žličke suhe bazilike
-
1/2 čajne žličke suhega origana
-
ščepec popra
Pečico segrejemo na 180 stopinj. V multipraktiku ali blenderju zdrobimo cvetačo na velikost manjšega riževa zrna. Potem cvetačo skuhamo na sopari (5 minut). Pustimo, da se malo ohladi, in iz nje izžamemo vodo (najlažje je skozi bombažno krpo ali vrečko). Cvetačo potem pomešamo s čija semeni, ki smo jih namočili v vodi, ter dodamo vse ostale sestavine. Iz tega “testa” naredimo 6 žogic iz katerih naredimo majhne tortilje (žogico postavimo med dvema manjšima papirjema za peko in razvaljamo). Tortilje potem prestavimo (brez papirja za peko) v pripravljen pekač obložen s papirjem za peko in pečemo 8 do 10 minut na eni strani nato jih obrnemo in pečemo še 5 minut na drugi strani. Cvetačne tortilje so nam lahko osnova za zelenjavno pizzo ali jih enostavno uporabljamo namesto kruha. Lahko jih uživamo zraven juhe ali solatke. V tem primeru lahko pripravimo sezonsko solato z veliko zelenolistnate zelenjave in jo pojemo skupaj z nekaj tortiljami.
Komentarji