Glivica kandida je v določenem deležu prisotna v vsakem človeku, če pa se razraste, lahko pride do velikih zdravstvenih težav. Kandida namreč izpušča 79 različnih snovi (med njimi sečno kislino, formaldehid, alkohol, acetilaldehid ...), ki šibijo delovanje imunskega sistema. Posledica delovanja patogene kandide so tako pogosta vnetja, ki tanjšajo črevesne stene, zaradi česar pridejo v krvni obtok strupi in nepredelane molekule hrane.
Niste prepričani, ali je v vašem telesu prisotna razraščena kandida? Potem priporočamo, da naredite test!
KLIK SPODAJ:
https://klepetobkavi.si/novice/podrobnosti/test-imam-kandido.html
Primer antikandidnega jedilnika, 1. del:
https://klepetobkavi.si/novice/podrobnosti/antikandidni-jedilniki-1-del.html
NADALJEVANJE …
Primer antikandidnega jedilnika, 2. del
ZAJTRK
Zelena tofu jajčka (za 1 do 2 osebi)
-
1 čajna žlička kokosove maščobe
-
1 skodelica na kockice narezanih bučk
-
200 g tršega tofuja 1
-
pol skodelice sveže špinače (na drobno narezane)
-
1⁄2 čajne žličke kurkume
-
črna himalajska sol (dodamo jo na koncu)
-
malo popra malo vode (nekaj žličk)
Narezane bučke prepražimo na kokosovi maščobi (od 4 do 5 minut). Vmes pa med prstmi zdrobimo tofu in ga pomešamo z nasekljano špinačo. Nato vse pomešamo skupaj z bučkami, dodamo začimbe (razen soli), malo vode in pečemo, dokler špinača ne postane mehka. Na koncu posolimo s črno himalajsko soljo (zaradi visoke vsebnosti žvepla boste dobili okus po jajcih). Zraven lahko postrežemo še nekaj rezin sočnega, svežega paradižnika.
KOSILO
Polpeti iz fižola s svežo zelenjavo (za 6 do 8 burgerjev)
-
3–4 srednje velike rdeče pese
-
1/2 skodelice čičerikine moke
-
3 jušne žlice kokosovega olja brez okusa
-
1 srednje velika drobno nasekljana rdeča čebula
-
2 stroka drobno nasekljanega česna
-
1 drobno nasekljan por (samo zeleni del)
-
450 g kuhanega fižola
-
1 čajna žlička kumine
-
2 čajni žlički dimljene paprike v prahu
-
1 čajna žlička morske soli
-
ščepec popra
Rdečo peso skuhamo, tako da je mehka, ampak ne prekuhana. Potem je postavimo v hladno vodo in ko se ohladi jo olupimo ter nasekljamo na koščke. Na kokosovem olju prepražimo čebulo, nato dodamo česen in por in še malo pražimo, dokler ne omehča. V multipraktiku ali blenderju zmiksamo rdečo peso, čebulo in česen z oljem, por, kumino in papriko. Zmiksano zelenjavo prestavimo v globljo posodo, solimo, popramo in dodamo še kuhan fižol in čičerikino moko, tako da nastane kompaktna, ampak ne preveč trda zmes (lahko dodamo manj čičerikine moke). Na pekač postavimo papir za peko in formiramo burgerje. Naj so debeli nekaj več kot 1 cm. Pečemo jih v ogreti pečici (180 stopinj C) 20–25 minut na eni strani. Potem jih pazljivo obrnemo na drugo stran in pečemo še dodatnih 5 minut. Zraven postrežemo sveže nasekljano zelje ali kakršnokoli drugo svežo zelenjavo. Za lahko omako pa zmešamo sojin jogurt, koprc in nekaj kapljic limoninega soka.
VEČERJA
Juha iz brokolija in špargljev (za 2 osebi)
-
3 skodelice zelenjavne jušne osnove
-
1 manjši por
-
500 g špargljev
-
1 skodelica cvetkov brokolija
-
polovica vejice koriandra
-
malo soli
-
malo popra
-
malo česna v prahu
-
nekaj kapljic limoninega soka ali malo sojinega jogurta
-
1 jušna žlica kokosove maščobe
Na kokosovi maščobi prepražimo nasekljan por (zeleni in beli deli), dodamo začimbe in zalijemo z jušno osnovo. Potem nasekljamo šparglje, ki smo jim odstranili lesene dele, in jih skupaj z brokolijem kuhamo v začinjeni zelenjavni osnovi 5 minut. Na koncu zmiksamo juho, tako da dobimo gladko maso in jo pokapljamo z limoninim sokom. Juho lahko okrasimo z dodatnim nasekljanim koriandrom ali peteršiljem.
Komentarji