Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Ali je pametno jesti pred spanjem?

Ali je pametno jesti pred spanjem?

Velikokrat zastavljeno vprašanje. Kontroverzna tema. Pa poglejmo kakšen je odgovor.

Eden izmed razlogov zakaj ne bi smeli jesti pred spanjem je pridobivanje na telesni teži. Zakaj? Zato ker telo nima časa prebaviti hrane in jo namesto, da bi jo porabilo za energijo, shrani kot zalogo, se pravi kot maščobo. Ko spite se vaš metabolizem upočasni za 10% do 15%. Ampak tudi ko spite porabljate energijo, saj jo potrebujete za delovanje vaših organov. Ni pomembno samo kdaj jeste, ampak tudi kaj jeste. Če jeste sladkor, ocvrto hrano, nezdravo hrano s tem škodite svojemu telesu. Vse to vodi k visokemu krvnemu tlaku, povišanim ravnem holesterola in k visokemu pritisku.

Ko jeste, vaše telo prebavlja hrano in jo uporablja kot energijo. Če jeste pred spanjem, lahko velika količina zaužite hrane povzroči bolečine v želodcu in neprijetnosti v črevesju. Prav tako pa to vpliva na vašo notranjo uro telesa. Če želite pomagati vašemu telesu, da prebavi vnešeno hrano v telo, nehajte jesti dve do tri ure pred spanjem in poskrbite, da ste dovolj pojedli čez dan, da boste zvečer siti in zadovoljni.

Raziskave kažejo, da so ljudje, ki jedo obilno večerjo bolj nagnjeni k debelosti. Če zvečer jeste obrok, ki je poln sladkorja in ogljikovih hidratov, to povzroči povišanje inzulina, ki da signal telesu, naj shrani to hrano v maščobo v vašem telesu. S tem se tudi upočasni vaš metabolizem. Vendar moramo tudi opozoriti, da nekateri ljudje ne morejo zaspati s praznim želodcem. Tem priporočamo da pred spanjem zaužijejo prigrizek, ki naj vsebuje vlaknine in proteine. Mastne ribe, kot je losos, so bogate z omega-3 in vitaminom D, dvema hraniloma, ki uravnavata hormon sreče serotonin, ki je odgovoren tudi za vzpostavitev zdravega cikla spanja in budnosti. Podoben učinek imajo tudi oreščki, prav tako polni omega-3 maščobnih kislin. Oves vsebuje aminokislino triptofan, ki prispeva k poti melatonina in spodbuja kakovosten spanec. Tudi živila, ki vsebujejo kalcij in magnezij, lahko izboljšajo spanec.

Kdaj jeste vpliva na cirkadiani ritem, se pravi na vašo notranjo uro. Če jeste pozno zvečer, sporočate svojemu telesu, da je še dan in da še ni čas za spanje. S tem znižate proizvodnjo melatonina v vašem telesu.

Kaj pa tekočine pred spanjem? Na kakovost vašega spanca vpliva tudi količina zaužite tekočine. Če boste spili preveč vode ali čaja pred spanjem, boste morali ponoči večkrat vstati in iti na stranišče, kar tudi slabi kvaliteto vašega spanca. Priporočamo, da zmanjšate količino zaužite tekočine direktno pred spanjem ter da pijete počasi, ne hitro. Hitreje kot boste pili, večkrat boste morali na stranišče.

Kaj pa alkohol? Uživanje alkohola sicer nekaterim ljudem pomaga, da hitreje zaspijo, vendar je kakovost njihovega spanja veliko slabša. Ponoči se potijo in zbujajo ter imajo grozovite sanje. Alkohol vsebuje tudi veliko praznih kalorij in s tem vpliva tudi na pridobivanje telesne teže. Priporočamo uživanje kakovostnih omega 3 dodatkov ter mazanje z magnezijevim gelom, ki vam bo pomagal k sproščenosti telesa. Tako boste lažje in hitreje zaspali, brez uživanja alkohola!

Oglejte si še našo oddajo vodnik do naravnega spanja

Omega 3 iz mikroalge + E vitamin (1+1)

Omega 3 in mikroalge

Izdelek je preverjene kakovosti, s certifikatom. Je rastlinskega izvora, primeren tudi za …

46,00
40,00
-6,00

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.