Odprte so prijave za duhovne počitnice na Ižu v juliju ter za Egipt v oktobru. Posebna FIRST MINUTE ponudba velja do konca tega meseca ... 
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Samooskrbna shramba – kako iz pridelanega dobiti največ

Vse, kar morate vedeti o pripravi shrankov, v katerih se ohrani največ dragocenih hranil, antioksidantov in vitaminov.

 • Kako iz kozarca vložnin dobimo več, kot smo dali noter?
 • Kaj lahko shranjujemo v presni obliki, kaj v fermentirani, kaj pa je najbolj primerno pasterizirati?
 • V čem je skrivnost obstojnosti trajnih pest?
 • Kaj vse lahko vložimo v obliki presnega pesta?
 • Kaj vse lahko fermentiramo?
 • Kako uporabiti čim manj ali nič sladkorja v sladkih shrankih?
 • Kako konzerviramo s pomočjo začimb in eteričnih olj? Katera gostila so zdrava in kako jih pravilno uporabiti?
 • Kaj lahko gre narobe?
 • Kako razlikovati kvasovke od plesni?
 • Kdaj so “pokvarjeni” shranki, še vedno uporabni in kdaj jih moramo zavreči?
 • Kako se izogniti napakam, zaradi katerih se shranki pokvarijo?
Artikla NI na zalogi
37,90

Telefonska naročila

02 62 00 230

 

Obseg

200 barvnih strani

Dimenzija

190 x 245 mm

Vezava

Mehka vezava, šivano, broširano

V času, ko sprehod skozi trgovine postaja vse bolj tvegan, hranilna vrednost tega, kar je v ponudbi kot industrijsko živilo, pa je vse manjša, je priprava domače ozimnice odlična naložba v zdravje in dobro počutje. Hkrati pa se vračajo časi, ko bo takšno znanje tudi temelj prehranske varnosti in razbremenitve hišnega proračuna.

Cilj ekipe, ki je ustvarjala ta priročnik (pomagali so še številni člani društva, prijatelji, strokovnjaki s področja živilske tehnologije, kemije in farmacije), je bil združiti modrost starih tradicij in sodobnih znanstvenih spoznanj ter vam pomagati na poti do čim bolj zdrave ozimnice. Nobeden izmed receptov, ki jih objavljamo, ni prepisan. Vsi so bili izpopolnjevani in preverjani skozi dolga leta naših lastnih praktičnih izkušenj. (V hladilniku in shrambi imam celo poseben oddelek za preizkušanje obstojnosti različnih pripravkov, v katerem shranjujem vložnine tudi 5–6 let in preverjam, kako se ohranjajo, če so pripravljene na načine, ki jih predlagamo v tej knjigi.)

Za potrebe te knjige sva s Suzano celo namenoma začeli delati »narobe«, da bi preverili, kateri postopki so najbolj tvegani in zakaj se nekateri pripravki kvarijo. Priznam, zelo težko mi je delati narobe in domače pridelke obsojati na propad, vendar sem se tolažila, da bo takšna potratnost rešila mnoge vaše pripravke.

Naj bodo neprecenljivi!

Čas, ki ga je treba posvetiti pripravi lastne ozimnice, ni zanemarljiv. Če se že lotimo dela, pa je škoda narediti nekaj, kar bi za veliko manj denarja in časa dobili v industrijski izvedbi. Če že vlagamo svoj čas in ljubezen, potem se potrudimo in naredimo shranke takšne kakovosti, kot je za noben denar danes ni mogoče kupiti. Zakaj bi delali »prazne« shranke, potem pa porabili veliko denarja še za nakup kopice prehranskih dopolnil?

V ospredju tega priročnika je zato iskanje najbolj zdravih načinov shranjevanja sadja, zelenjave in zelišč. Obe sva imeli to srečo, da nama je življenje podarilo zelo občutljiva prebavila, ki zahtevajo najino polno pozornost in naju nenehno »motivirajo«, da iz hrane zares izdelujeva svoja zdravila. Brez vsega, kar veva in počneva, bi bili danes obe »redni pacientki« z vrsto diagnoz.

Bo dobro ali zdravo?

Poznate to vprašanje? Že dolgo nazaj sva se obe odločili, da je hrana lahko zdrava in dobra hkrati. Da zdravi shranki gredo v slast, pa moramo vedeti, kako jih uporabiti. Zato sva pripravili tudi širok nabor receptov, ki so skozi leta postali »uspešnice« na različnih delavnicah in, kar je še najbolj pomembno, so jih kot »njami« verificirali tudi najini vnuki in gurmanski prijatelji.

Nazaj

Sorodni izdelki

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.